Vrijmetselarij in het kort

Minimaliseren
Vrijmetselarij is een eeuwenoude broederschap, gericht op de ontplooiing van de mens tot een in geestelijke vrijheid denkende persoonlijkheid.
 
Kenmerken daarvan zijn een bewust gekozen overtuiging en een daaruit voortvloeiende levenshouding. De werkmethode van de Vrijmetselarij bestaat uit inwijding, bespreking en bezinning.
 
Essentieel daarbij zijn rituelen en symbolen, die worden gebruikt voor het overdragen van gedachten en gevoelens.
De vrijmetselarij biedt mannen van deze tijd een methode om te komen tot persoonlijke zingeving en ethische plaatsbepaling.
Door het gebruik van symbolen en het ondergaan en het gezamenlijk beleven van rituelen, tekent zich voor de bewust levende man een weg van persoonlijke groei en ontwikkeling af. Deze weg helpt hem zicht te plaatsen ten opzichte van zichzelf, de medemens en datgene wat hij als leidinggevende kracht in zijn leven aanvaardt.
De vrijmetselaar ziet zichzelf symbolisch als ruwe steen, een steen die bewerkt moet worden om een plek – zijn plek – in de samenleving in te nemen. Een samenleving die hij ziet als een te voltooien bouwwerk.
 
De Vrijmetselarij zoekt naar datgene wat mensen verbindt en tracht weg te nemen wat verdeelt.
 
Vrijmetselarij is een methode om mensen te stimuleren bewust in het leven te staan. Dat doel is niet uniek, maar de methode is dat wel. Door middel van symbolen en rituelen worden dingen doorgegeven die niet zomaar in woorden te vatten zijn. In de praktijk betekent het dat Vrijmetselaren proberen zichzelf als mens te verbeteren. Daarin staan ze zeker niet alleen, maar de werkwijze is bijzonder!

Wat is Vrijmetselarij: