Logo.gif

    L’Union Provinciale       

Text/HTML

Minimaliseren

Hoe verloopt de aanmelding voor het lidmaatschap?

Het lidmaatschap van de loge valt samen met het lidmaatschap van de 'Orde van Vrijmetselaren'. Als iemand lid wil worden moet hij daarom in de eerste plaats de beginselverklaring van de orde van harte kunnen onderschrijven. De beginselverklaring is te vinden op de site van de orde op: www.vrijmetselarij.nl

Nadat een kandidaat aan de loge heeft laten weten dat hij het lidmaatschap overweegt, wordt een afspraak met hem gemaakt voor een persoonlijk gesprek met een broeder van de loge. Vaak zal dat de broeder zijn via welke hij informatie heeft verkregen over de vrijmetselarij en door wie hij enthousiast is geworden. Als de kandidaat geen vrijmetselaren kent of nu juist liever eens met iemand anders wil spreken, dan wordt aan een lid van de loge gevraagd om contact op te nemen met de kandidaat. In zo'n gesprek wordt geprobeerd om een zo compleet mogelijk beeld van het lidmaatschap te geven. De kandidaat krijgt alle gelegenheid om additionele vragen te stellen of om uitleg te vragen. Vaak vinden meerdere van dit soort gesprekken plaats met verschillende broeders.

Nadat een kandidaat definitief heeft besloten om toe te treden tot de orde wordt aan hem gevraagd om een vragenlijst in te vullen en een korte omschrijving te geven van zijn levensloop. In de vragenlijst staan vragen die bedoeld zijn om de kandidaat en zijn beweegredenen om vrijmetselaar te willen worden te leren kennen.

Nadat de ingevulde vragenlijst is ontvangen wordt de kandidaat uitgenodigd voor een gesprek met de commissie van onderzoek. Deze commissie is een traditie uit het verleden en valt het beste te omschrijven als een soort kennismakingcommissie. Hierbij gaat het er om de kandidaat al vast wat te leren kennen en de kandidaat de gelegenheid te geven om meer te weten te komen over de vrijmetselarij. De commissie is geen toelatingscommissie. Meesterdiploma met zegel L' Union Provinciale
Nadat de kandidaat een gesprek heeft gehad met de commissie worden zijn persoonsgegevens opgestuurd naar de orde voor het vervullen van een aantal administratieve handelingen. Een traditie is het voorlezen van de namen van kandidaten bij elke loge in Nederland. De broeders uit andere loges krijgen vervolgens de gelegenheid om contact te zoeken met de voorzitter van de loge waar de kandidaat ingewijd gaat worden. Als een broeder een kandidaat kent dan heeft dit vaak tot gevolg dat de broeder aanwezig is bij de inwijding.
Witte en zwarte bonen Aan de hand van de ingevulde vragenlijst en een verslag van de bijeenkomst met de commissie wordt een beschrijving gegeven van de kandidaat tijdens een meestervergadering van de loge. Vervolgens wordt met zwarte en witte bonen gestemd over het aankomende lidmaatschap. Ook de stemming is een traditie uit het verleden. De traditie wordt in ere gehouden, omdat het een mogelijkheid is om de broeders van een loge iets te vertellen over de kandidaat. Dit maakt het makkelijker om broeders te leren kennen tijdens de eerste weken van het lidmaatschap. Ik hoorde dat jij ook hebt gestudeerd in Groningen.........
Na afloop van de stemming wordt een datum vastgesteld waarop de kandidaat wordt ingewijd tot leerling vrijmetselaar; voor veel broeders een belangrijk moment.

Onder de link adres en bereikbaarheid is een e-mail adres te vinden waar meer informatie ingewonnen kan worden over het lidmaatschap.