Logegebouw_bord_400x300.jpg
Logo.gif
Logegeb-Hsum_400x300.jpg

Het logegebouw aan de Oude Enghweg in Hilversum

Als in 1896 de vrijmetselaarsloge 'De Gooische Broederschap' wordt geïnstalleerd komt men bijeen in hotel 'Wilhelmina'. Er wordt gezocht naar een meer geschikte ruimte.
Er is in Hilversum - ook al in 1896 - onvoldoende ruimte voor verenigingsactiviteiten. Daarom wordt de N.V. Maatschappij tot exploitatie van het Gebouw 'De Vereeniging' opgericht. Doel is: het exploiteren van een gebouw met ruimten voor vrijzinnige verenigingen, die geen vergaderruimte kunnen vinden. De aandelen zijn in handen van een aantal leden van de Nederlandse Protestantenbond, en daaronder zijn enkele vrijmetselaren. Deze onderneming verstrekt aan de architecten Salm (vader en zoon) de opdracht een verenigingsgebouw te ontwerpen.


Logegebouw_Hsum500.jpgPrachtig gebouw

In 1905 is het gebouw gereed. Loge 'De Gooische Broederschap' huurt er voor ƒ 400,- per jaar een lokaal om tweewekelijks te vergaderen en een paar keer per jaar de grote zaal om als inwijdingsruimte te dienen. De Nederlandse Protestantenbond gebruikt het gebouw voor kerkdiensten.

 De architecten Salm hebben een prachtig gebouw neergezet. Opvallend is de voorgevel, die op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Prachtig zijn ook de Jugendstil glas-in-lood ramen. V.M. Salm2.gifDe grote zaal is 11 meter hoog en er is een balkon in aangebracht. Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen om er ook kleine toneel- of muziekuitvoeringen te geven. Inmiddels is het toneel door een tussenwand gescheiden van de grote zaal en is de schuin oplopende vloer recht gelegd.

Klik om meer te lezen...