Friesland

Hieronder is te zien welke logegebouwen open zijn en waar die gevestigd zijn.
Er zijn nog meer loges. Kijk daarvoor op de logezoeker van de site www.vrijmetselarij.nl
.


Harlingen

Zaterdag 14 september 2019, 11.00 - 16.00
Logegebouw, Lanen 28, Harlingen

De Harlinger vrijmetselaarsloge Deugd en IJver houdt een open dag aan de Lanen 28 om iedereen kennis te laten maken met de vrijmetselarij en wat vrijmetselarij in het dagelijks leven voor vrijmetselaren betekent.

Er zijn presentaties, brochures en magazines beschikbaar met informatie over de vrijmetselarij.

 

Leeuwarden
Zaterdag 14 september 2019, 10.00 - 16.00
Logegebouw, De Put 15, 8911 GE, Leeuwarden

Er zijn presentaties, brochures en magazines beschikbaar met informatie over de vrijmetselarij.

Er zijn afgevaardigden aanwezig van alle loges uit Leeuwarden. De Friesche Trouw, Het Azurengewelf, Viglius en ook van de gemengde loge Fiat-Lux. Er zal een dvd te zien over de VM en info over het gebouw en de VM in het algemeen.

 

Sneek
za 14 sep. 10:00 - 17:00
Logegebouw, Looxmagracht 20, Sneek

Of je nu iets wilt weten over ons unieke pas opgeknapte logegebouw in Sneek of over de vrijmetselarij: een bezoek is absoluut de moeite waard. Er zijn presentaties, brochures en magazines beschikbaar met informatie over de vrijmetselarij.

Het logegebouw aan de Looxmagracht, in 1881 in classicistische stijl opgericht, wordt ook wel de Baanderstempel of ‘het pareltje van Sneek’ genoemd. En met recht. Toen het gebouw medio jaren ’30 van de 20ste eeuw begon te lekken, riep de loge de hulp van Herman Baanders (1876 – 1953) in. Deze bekende architect uit Amsterdam, tevens vrijmetselaar, verbouwde de werkplaats ingrijpend. Op basis van de Gulden Snede en de regelmatige vijfhoek heeft hij abstracte en concrete begrippen bij elkaar gebracht die in de werkplaats – als symbool van het heelal – haar hoogste uitdrukking vinden.

Vrijmetselaars werken aan de ‘ruwe steen’ die zij, met de hulp van symbolen en rituelen, tot een kubieke steen, oftewel een meer volmaakt zelf willen houwen. Naast bouwsymboliek speelt licht in de Baanderstempel een voorname rol. Spoiler: in het gewelf zitten honderden gaatjes die net kleiner dan een knikker zijn. Maakt reflectie het logegebouw uniek? Kijk maar.