Utrecht

Hieronder is te zien welke logegebouwen open zijn en waar die gevestigd zijn.
Er zijn nog meer loges. Kijk daarvoor op de logezoeker van de site www.vrijmetselarij.nl
.

Amersfoort
zaterdag 14 september 2019, 10:00 - 17.00
zondag 15 september 2019, 10:00 - 17.00
Logegebouw, Van Persijnstraat 9, Amersfoort

MACONNIEKE ARTS & CRAFTS EXPOSITIE

Niet eerder organiseerden de vrijmetselaars loges van Amersfoort tijdens de Dagen van de Vrijmetselarij een expositie met louter door vrijmetselaren vervaardigde werken. Deze unieke tentoonstelling, met als thema ‘Verbinding’ omvat olieverf schilderijen, aquarellen, bronzen beelden als ook uit steen en hout vervaardigde objecten. Hoofdstuk van de expositie is het bijzondere dubbelportret van Christiaan Huygens en zijn vrouw Suzanne van Baerle die de Amersfoortse kunstschilder, bouwmeester en naamgever van het gebouw, Jacob van Campen in 1635 vervaardigde. Het origineel is te bewonderen in het door hem ontworpen Mauritshuis.

De expositie is ondergebracht op de eerste verdieping van het gebouw in de zgn. werkplaats, de rituele ruimte. Die is ook, vanwege de getrouwe weergave van het in het plafond verwerkte sterrenfirmament, een bezoek meer dan waard.

Op de begane grond in de ontvangstruimte kan men de bijzondere glas-in-lood ramen bewonderen. Er is een bar met bediening waar de bezoeker alcoholische en non-alcoholische dranken kan verkrijgen.

Op zowel zaterdag als zondag zullen hier korte lezingen over Jacob van Campen worden gegeven. De lezing in de ochtend begint steeds om 11.30 uur. Die in de middag om 14.30 uur.

Er zijn presentaties, brochures en magazines beschikbaar met informatie over de vrijmetselarij.