Minimaliseren

De Renovatie van het logegebouw.

De loge L' Aurore is eigenaar van de twee pandjes in de Nieuwstraat, de nummers 21 en 23, die gekoppeld zijn. Het oudste pandje werd gekocht in 1884 en het andere in 1978. Zij vallen onder het begrip "Beschermd stadsgezicht". De loge Arauna, die op iedere dinsdagavond gebruik maakt van het pand besloot te helpen bij de financiering van de renovatie.

Medio 2013 kwam het toenmalige bestuur na herhaalde wateroverlast door lekkages in het dak tot de conclusie dat het gebouw gedurende lange tijd enorm verwaarloosd was. Een renovatieplan werd opgesteld, de financiering ervan verzorgd en aan de uitvoering begonnen. De gehele buitenkant van het gebouw (fase #1) was gereed in 2013. In 2014 werd het eerste deel van de binnenkant (fase #2), de begane grond van het pandje Nieuwstraat 23 -de entree-, eigentijds en in uitstekende staat gemaakt.

De financiering van de renovatie was een project op zich. Met (hypothecaire) leningen, flinke verhoging van de contributie, het uitlenen van het merendeel van de reserves van beide loges, uitgifte van obligaties aan de leden en ook schenkingen kwam de financiering van dit alles voor ca. € 150.000 rond. Hiermee was de financieringsruimte voor beide loges geheel opgebruikt. Dat is jammer want er zijn nog enkele ruimtes die best een opknapbeurt kunnen gebruiken. Hiervoor is ca. € 35.000 nodig en de hoop is gevestigd op sponsoren.