Lezing 3 maart 2017 in de Sjoel in Brielle door dr. J. Keij

Minimaliseren

Lezing "Levinas in de praktijk". 

De Franse Joodse filosoof Emmanuel Levinas is een van de grootste en meest actuele filosofen van de 20ste eeuw. Hij is vooral bekend door zijn filosofie over de 'Ander', of beter: de relatie met de ander. Alleen in de ontmoeting met de ander ontstaat er zoiets als waarde of moraal. Vanwege de ander heb je een plicht om ethisch te handelen, om het goede te doen. Hoe verhoudt het hooggestemde betoog van Levinas over de 'Ander' zich tot het gewone leven, waarin men ook weleens iemand voorbij wil kunnen lopen zonder uitdrukking te geven aan de ontmoeting?

In de lezing vertelt Jan Keij wat de praktische waarde is van de filosofie van Levinas en wat dit betekent in het alledaagse leven van iedereen. Hoewel filosofie over het algemeen moeilijk te vatten is, weet Jan Keij deze filosofie voor iedereen gemakkelijk en eenvoudig begrijpbaar te maken.

Jan Keij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam (doctoraal 1985, cum laude). In 1987 kreeg hij een promotieaanstelling als wetenschappelijk onderzoeker aan diezelfde universiteit. Heen en weer geslingerd tussen zijn twee grote liefdes in de filosofie, Nietzsche en Levinas, koos hij na lang dubben voor een promotie op de filosofie van de Franse denker Emmanuel Levinas.

De lezing heeft plaatsgevonden om 20.00 uur op vrijdag 3 maart 2017 in de Sjoel van Brielle, Turfkade 16, Brielle (dichtbij de HEMA). De zaal van de Sjoel was met circa 60 aanwezigen zo goed als vol. Het was een uitstekende avond waar de inleider de aanwezigen constant wist te boeien. Door dit tweede succes in de lezingencyclus wordt nu gewerkt aan een derde lezing.

Deze lezing is medegeorganiseerd door de "VrijMetselarij voor Vrouwen Nederland" (VmVnl.nl).