Lezing 4 november 2016

Minimaliseren

dr. Albert Schweizer, gegeven op 20 april 2018 in de Sjoel in Brielle. 

De veelzijdigheid van Albert Schweitzer kan niet anders dan zeer grote bewondering en waardering  oproepen. Als theoloog,  wijsgeer, arts, musicus en zeker ook als zendeling in het voormalig Frans Congo is het een naam die een bijna mythisch karakter draagt.  Zijn voornaamste bijdrage aan het denken van de twintigste eeuw bestond uit zijn positieve gerichtheid op het menselijk leven. Hij waarschuwde voor alles wat de kwaliteit van het leven in de weg stond en had een diep respect voor alles wat dat leven bevorderde.  De wijze waarop hij via kleinschaligheid invulling heeft gegeven aan samenwerking en ontwikkelingshulp, strekt ook nu nog ten voorbeeld. 

Dr. Harold Robles laat u aan de hand van een rijke verzameling uitspraken en anekdotes op geanimeerde wijze kennis maken met het werk en leven van de unieke Albert Schweitzer en de actualiteit van zijn gedachtegoed. Hij kon dit doen omdat hij nog een van de weinigen is die met hem in de Congo gewerkt hebben. Om die reden werd hij ook gevraagd als adviseur bij het maken van de film over Albert Schweitzer met Jeroen Krabbé in de hoofdrol. Hijzelf is in die film te zien in een bescheiden bijrol. 

Dr. Harold Robles (Oostvoorne) is vanaf zijn vroege jeugd geïnspireerd door het werk van Albert Schweitzer. Naast diverse publicaties over Albert Schweitzer is hij onder andere (mede) oprichter van het Albert Schweitzer Institute for the Humanities in de V.S. en voormalig secretaris generaal van de ‘International Schweitzer Organisatie, een organisatie opgericht door dr. Schweitzer in 1930. Robles brengt het gedachtegoed van Schweitzer in de praktijk door humanitaire hulpprojecten, waarvoor hij meerdere internationale onderscheidingen heeft ontvangen. Momenteel is zijn organisatie Health Promotion South Africa Trust  actief in Zuidelijk Afrika (www.healthpromoters.co.za). 

De lezing werd bijgewoond door circa 75 personen en werd ervaren als een zeer speciale avond. De inleider, een zeer ervaren en betrokken vrijmetselaar, wist zijn gehoor van begin tot het einde te boeien. Dat hij ook nog wat persoonlijke spullen (o.a. een van de koffers van Schweitzer) had meegebracht gaf de avond een speciaal effect.