Testafbeelding

Onze doelstelling


De doelstelling van het VMF is het verlenen van materiële en immateriële steun om nood te lenigen of te voorkomen, daar waar bestaande maatschappelijke voorzieningen hierin niet kunnen of mogen voorzien, dan wel in aanvulling hierop. De noodhulp is zoveel mogelijk bedoeld om een bestaansminimum te waarborgen, om stoffelijke armoede, geestelijk afglijden en/of sociaal isolement te voorkomen, dan wel om de kans op het verkrijgen van werk of het verwerven van inkomen te vergroten. We doen dit in materiële ondersteuning door schenkingen en het verstrekken van leningen, met of zonder onderpand. Voor de immateriële ondersteuning hebben we een netwerk van externe experts die bijvoorbeeld budgetbegleiding kunnen verzorgen.
Het VMF zet zich in voor vrijmetselaren, hun partners en hun inwonende (stief-) kinderen, ook na het overlijden van de vrijmetselaar.


Het VMF werkt met een organisatie van vrijwilligers en een netwerk van externe experts. Ten behoeve van de vrijwilligers vindt waar nodig voorlichting en bijscholing plaats. We gebruiken een “state of the art” digitaal aanvraag en behandelsysteem en waarborgt persoongegevens en privacy.
 

Doelgroep

Onze doelgroep zijn vrijmetselaren, hun partners en hun inwonende (stief) kinderen, ook na het overlijden van de vrijmetselaar.  Een vrijmetselaar is een lid van de te Den Haag gevestigde vereniging: Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Een partner is de echtgenoot, de geregistreerde partner of de ongehuwde meerderjarige persoon, die met de Vrijmetselaar een notarieel samenlevingscontract is aangegaan en die op hetzelfde woonadres in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) is ingeschreven.

Dagelijks bestuur

Ons bestuur bestaat momenteel uit een voorzitter, penningmeester, en twee coördinatoren hulpverlening, verantwoordelijk voor het behandelen van de aanvragen voor hulpverlening. De Raad van Toezicht bestaat uit drie personen; een voorzitter en twee leden. Daarnaast neemt een Gedelegeerde van het Ordebestuur deel aan de bestuursvergaderingen en fungeert als contactpersoon met het Ordebestuur.

Beloningsbeleid

De stichting maakt gebruik van de vrijwilligersregeling voor het dagelijks bestuur.

Klik hier om ons beleidsplan te lezen.

Vrienden Van Maren Fonds / Cooper Bosch Fonds

Naast het Van Maren Fonds is er nog een tweede fonds dat wij als Stichting beheren, het Cooper Bosch Fonds, ofwel Vrienden van het Van Maren Fonds. Uit dit fonds kunnen we ondersteuning bieden aan Broeders en hun gezinsleden, waarvan de financiële hulp buiten het Van Maren Fonds valt.

Samenwerkingen

Het bestuur van de stichting heeft regelmatig een onderhoud met de besturen van enkele andere maçonnieke fondsen:

- De Johanna Heilina Stichting
- de Stichting Maçonniek Studiefonds
- de Louisastichting
- en het Fonds Evert Potjer


Doel van dit bestuurlijk overleg is afstemming in beleid, communicatie en steunverlening. De Johanna Heilina Stichting richt zich op ondersteuning van weduwen van broeders. De Stichting Maçonniek Studiefonds ondersteunt studerende kinderen van broeders. De Louisa Stichting steunt kortlopende projecten gericht op duurzame verbetering van de leef- omstandigheden en mogelijkheden van kansarme kinderen. Net als bij het VMF is de steunverlening afhankelijk van specifieke voorwaarden.

Het bestuur heeft contact met de logecorrespondenten in Suriname en het Caribisch gebied.