Loge Wolfgang Amadeus Mozart

Bestaat Vrijmetselarij al meer dan 300 jaar, Loge Wolfgang Amadeus Mozart, geworteld in media- en muziekstad Hilversum is een jonge loot in deze omgeving. Met zijn ruim 40 leden is het een groep mannen die de vrijmetselaarsopdracht serieus nemen. Veel zorg en sfeer in de rituele bijeenkomsten (afgesloten met een souper waar het dan weer vrolijk toegaat); veel zorg ook in de werkbijeenkomsten waarin één van de leden zijn werkstuk oplevert. Zo’n werkstuk verbindt persoonlijke aspecten aan de opdracht die wij als vrijmetselaren hebben nl. van zelfonderzoek en de inzet om bij te dragen aan een betere wereld. Dat laatste niet door spectaculaire acties, of door collectes onder de leden. Maar wel met verantwoordelijkheid voor de wijze waarop men met elkaar omgaat. Onze omgangsvormen zijn essentieel onderdeel van onze bijeenkomstenl. Vrijmetselarij dus als een leerhuis voor omgangsvormen, met behulp van symbolen en ritualen, gericht op persoonlijke ontwikkeling.


Bijzonder monument als Logegebouw
Het logegebouw waar de wekelijkse bijeenkomsten plaatsvinden is gelegen aan de Oude Engweg in het zicht van het beroemde Dudok-stadhuis van Hilversum. Het gebouw werd in 1896 gebouwd als ruimte voor verenigingsactiviteiten van ‘vrijzinnige verenigingen in de stad Hilversum’. Architecten vader en zoon Salm tekenden voor het bijzondere ontwerp. Een opvallende voorgevel en jugendstil glas-in-lood ramen. De oudste Hilversumse loge ‘de Gooische Broederschap’ zorgt bij aanvang voor de exploitatie. Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog wordt het gebouw in beslag genomen en publiekelijk geveild. Na de oorlog komt het gebouw, zwaar beschadigd, weer in handen van genoemde loge. En dan duikt gelukkig een huurder op: de Nederlandse Radio Unie. Zij gaat het gebouw gebruiken als repetitieruimte. Met gebruik van die huurpenningen en zuinig beheer lukt het de loge om in de jaren na de oorlog alle belangrijke aanpassingen en vernieuwingen te realiseren.
Inmiddels is het gebouw ingebracht in de ‘Stichting de Vereeniging’ waarin samenwerken de huidige drie in Hilversum werkzame loges waaronder loge Wolfgang Amadeus Mozart. In de laatste jaren is de restauratie voltooid onder meer door het terugbrengen van de oorspronkelijk kleuren in het schilderwerk. En zo is dit fraaie monument behouden gebleven als een karakteristiek logegebouw.


Naamgever Mozart
Bij zijn oprichting in 1964 werd de naam gekozen van een van de beroemdste vrijmetselaren, Wolfgang Amadeus Mozart.  Veel van de ledenoprichters waren musicus of hadden verbinding met het omroepmuziekbedrijf. Er werd in de eerste jaren tijdens de rituele bijeenkomsten veelvuldig levende muziek ten gehore gebracht. Maar ook nu is de muziek bij Mozart een bijzonder aandachtspunt.
Even over Mozart.
Toen Mozart in 1784 toetrad was hij 28 jaar De vrijmetselarij was in volle bloei. Er waren toen in Wenen acht loges en hij heeft gekozen voor ‘Zur Wohltätigkeit’, waarschijnlijk omdat een vriend van hem daar voorzitter was.
Op 14 December 1784 werd hij ingewijd, op 7 Januari 1785 reeds bevorderd tot gezel en op 13 Januari verheven tot Meester. Dat ging dus allemaal erg snel. Maar dat tempo was in die tijd niet ongebruikelijk.
Wat zocht Mozart in de vrijmetselarij. Wat waren zijn drijfveren om lid te worden en te blijven?
Vaak wordt in de literatuur gesuggereerd dat het hem vooral ging om het maatschappelijke aanzien, het behoren tot een kring van aanzienlijke vrienden. Hij was ten slotte onafhankelijk musicus, zonder vaste aanstelling. Hij leefde o.a. van het geven van particuliere lessen en concerten in de paleizen van de adel en de gefortuneerde burgerij. De vrijmetselarij dus als een handige omgeving voor het onderhouden van zijn netwerk. Er kunnen vraagtekens gezet worden bij deze beeldvorming en we kunnen het waarschijnlijk als drijfveer voor Mozarts lidmaatschap rustig uitsluiten. Immers toen het de loges in latere jaren bar slecht ging en er geen enkel maatschappelijk of sociaal voordeel meer aan te
behalen viel, is Mozart lid gebleven.
We danken aan Mozart muziek voor bijeenkomsten van vrijmetselaars. Maar daarnaast het meest sprekende vrijmetselarij getinte voorbeeld is natuurlijk zijn opera ‘Die Zauberflöte’ ( tekst Emanuel Shikaneder, vriend-vrijmetselaar) waarin veel van de vrijmetselaarssymboliek is verklankt
Mozart is ook in de slechte jaren een trouw lid van de loge gebleven en hij is er steeds muziek voor blijven componeren. Op 18 November 1791 werd het nieuwe gebouw van ‘Zur Gekrönter Hoffnung’ in gebruik genomen. Een grote vreugde voor Mozart. Bij de inwijding werd zijn ‘Kleine Freimaurer Cantate ‘ ten gehore gebracht. Kort daarna werd hij ernstig ziek en hij stierf op 5 December 1791.