De oudste loge van Alkmaar....

Het ontstaan van onze Loge

In 1800 is de Noordstar in Alkmaar opgericht als eerste vrijmetselaarsloge in de regio en de 28e loge in Nederland. Natuurlijk zijn wij trots op zo’n indrukwekkende geschiedenis. Wie kent er nu een vereniging die al meer dan twee honderd jaar bestaat? Naast deze eer legt het ons natuurlijk ook de verplichting op om heel zorgzaam met zo´n traditie om te gaan. Het gaat niet aan om alsmaar hetzelfde te blijven onder het mom van `zo is het altijd geweest en dus is het wel goed.´ Het gaat er juist om om ín zo´n traditie het waardevolle te kunnen onderscheiden van het gedateerde. Bewust om te gaan met de "mores" en deze weloverwogen doorzetten of aanpassen als de tijd daarom vraagt.
 

In het bestaan van onze Loge hebben wij verschillende afsplitsingen gehad. Op een gegeven moment telde onze loge namelijk tegen de honderd leden. Dat aantal werd op een gegeven moment voor onze bijeenkomsten te groot; dan verliest men het overzicht. In 1968 splitste zich Loge De Morgenster af en in 1977 Loge Noorderkroon. Zodoende telt Alkmaar op dit moment drie loges. Deze beide zusterloges komen in het zelfde gebouw en hebben beide hun eigen uniekecultuur ontwikkeld.


De geschiedenis van ons gebouw

Het gebouw waarin wij als loge samenkomen is een rijksmonument en wordt eens per jaar opengesteld tijdens open monumenten dag. om u een inkijkje te geven in ons gebouw en de achtergrond van wat vrijmetselarij is heeft de gemeente Alkmaar in samenwerking met het regionaal archief zogenaamde "kijksleutels" gemaakt.

 

klik op onderstaande afbeelding voor de kijksleutel "Loge van de Vrijmetselaars"