Nieuws

Event date: 21-11-2019 19:30 - 22:00 Export event

Vrijmetselaarslezing verzorgd door de Loge L'Union Fraternelle in Oss

Uitnodiging

Vrijmetselaarslezing 2019

Donderdag 21 november 2019, aanvang 19.30 uur Restaurant Clemens

 

Donderdag 21 november 2019, aanvang 19.30 uur wordt in Restaurant Clemens, (voorheen ‘t Putje) Willibrordusweg 81 te Oss de jaarlijkse Vrijmetselaarslezing gehouden, verzorgd door de Loge L’Union Fraternelle te Oss.

Na een korte inleiding over de beginselen van de Vrijmetselarij in het algemeen en de Loge L’ Union Fraternelle Oss in het bijzonder, verzorgt Drs. Hans de Jong de jaarlijkse lezing met als maatschappelijk thema

 

Klimaatverandering in geologisch perspectief.

Een zeer actueel thema in een overtuigend, historisch en relativerend perspectief geplaatst.

Klimaatverandering is van alle tijden. Op school leerde je dat er tot 10.000 jaar geleden een ijstijd was. In Nederland was het zo koud dat er geen planten konden groeien. Er is sinds die tijd dus wel meer gebeurd dan een paar graden verschil. Wie in het verre geologische verleden duikt, vindt dat Nederland zo ongeveer alle klimaten heeft gekend die er op aarde voorkomen. Dus klimaatverandering is er altijd geweest. Tot zo ver is er dus geen bijzonder nieuws.

Elke verandering heeft een oorzaak. Bij wetenschappelijk onderzoek blijkt vaak dat er niet één oorzaak is, maar dat een groot aantal factoren gezamenlijk een rol spelen die de verandering veroorzaken. Bij klimaatverandering is dat ook zo. Dat leren we uit het verleden. Zo zijn we te weten gekomen dat gemiddelde temperaturen kunnen veranderen door veranderingen in de baan van de aarde om de zon, door andere zeestromen dan tegenwoordig, door verschuiving van continenten: bij elkaar wel een tiental oorzaken.

Zijn de gevolgen nog wel te overzien?

Als we spreken over klimaat gaat het vaak over temperaturen. De wetenschap van de geologie (aardkunde) kan ons onder meer via gesteentes, heel veel leren over gemiddelde temperaturen tot in een heel ver verleden en daarmee over cycli die al miljoenen jaren bestaan.

Een zeer interessante lezing over de levenscycli van onze aarde in historisch perspectief waardoor we ook iets over onze toekomst kunnen leren.

In een vrijblijvende setting van ontmoeting, kijken wij uit naar uw aanwezigheid. Entree € 5,-.

Eenieder is van harte welkom! U kunt zo binnenlopen, zij het dat aanmelding op prijs wordt gesteld i.v.m. de organisatie, aan secretaris@logelunionfraternelle.nl

 

Drs. Hans de Jong

Studeerde fysische geografie. Hij specialiseerde zich onder meer in de geologie van glaciale gebieden, was dertig jaar docent geologie en klimatologie aan de lerarenopleiding aardrijkskunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij is auteur van aardrijkskunde schoolmethoden en samensteller van vier atlassen.Hij is medeoprichter van touroperator SNP Natuurreizen en redacteur van het tijdschrift Geografie en was gastdocent aan de universiteit van Barcelona.

Sinds zijn pensionering verzorgt hij geologische lezingen en excursies in diverse landen.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Schlosser, Redenaar van loge l’Union Fraternelle.  Telefoon: 06-20 293 268 email: j.c.j.schlosser@gmail.com

Print

Theme picker

Brochure over vrijmetselarij

Brochure over vrijmetselarij

Tijdschrift Augustus 2019

Tijdschrift Augustus 2019

Speciale uitgave

Speciale uitgave

300 jaar Vrijmetselarij

300 jaar Vrijmetselarij