Luuk Heezen presenteert de vlog-serie Museumkaart ontdekt, waarin een aantal van de ruim 450 instellingen die het Museumkaart accepteren worden uitgelicht. Hij noemt het Vrijmetselarij Museum in Den Haag “misschien wel het meest opvallende museum uit die lijst”.
Het museum heeft zich ontwikkeld uit een 19de-eeuwse verzameling gedenkstukken en is uitgegroeid tot een collectie die een beeld geeft van de materiële cultuur van de Nederlandse vrijmetselarij door de eeuwen heen. In het museum wordt vooral de praktijk van de vrijmetselarij belicht—in al haar variaties—aan de hand van schootsvellen en andere regalia, maçonnieke kunstnijverheid, siervoorwerpen, curiositeiten, schilderijen en grafiek.
Achter de gesloten deuren van de Tempel krijg je aan de hand van persoonlijke verhalen inzicht in de rituele praktijk. In deze Werkplaats stap je even in een totaal andere belevingswereld.
Openingstijden Het Vrijmetselarij Museum is te bezoeken woensdag t/m zondag. Voor een bezoek aan ons museum heeft u een kaartje met een gereserveerd tijdslot nodig (12.30, 14.00 of 15.30 uur). Uw reservering is inclusief een rondleiding door de vaste tentoonstelling (duur: 45 – 60 min.). Iedere rondleiding heeft een maximum aantal deelnemers.
Zondag 19 juni: Wegens onvoorziene omstandigheden gesloten. Excuses voor evt. ongemak.
Toegangsprijzen museum
Cashless betalen: wij accepteren PIN en creditcards (Visa, Mastercard)
Bereikbaarheid & parkeren Bus 22 en 24 halte Alexanderplein, tram 1 halte Vredespaleis. Betaald parkeren Alexanderplein.
Toegankelijkheid Het museum is helaas niet rolstoeltoegankelijk.
Dit jaar openen wij de tentoonstelling Vrijheid en Vooroordeel: Vrijmetselarij en de Tweede Wereldoorlog. Het bijhorende boek van gastconservator dr. Andréa Kroon is reeds te bestellen via de mail (€ 20,- + verzendkosten).
Blijf op de hoogte Om actuele informatie te krijgen over nieuwe ontwikkelingen of nieuwe activiteiten in het Vrijmetselarij Museum, abonneer op onze nieuwsbrief.
Het Vrijmetselarij Museum beheert de museale collectie, de bibliotheek en de historische archieven van de Orde van Vrijmetselaren (inclusief die van de voormalige koloniën). Tot het archief behoren ook de historische ledengegevens, die gedigitaliseerd worden om onderzoek nog gemakkelijker te maken. Dit is een goudmijn voor genealogen.
De historische bibliotheek van de Orde is één van de grootste en belangwekkendste bibliotheken ter wereld op het gebied van vrijmetselarij. Het is een unieke, in de wereld ongeëvenaarde onderzoeksbibliotheek, toegankelijk niet alleen voor diepgaande studie, maar ook voor een eerste indruk.
Wilt u deel uit maken van een klein museum waar zelfstandigheid, eigen initiatief en verdieping centraal staan? Het Vrijmetselarij Museum kan niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Iets voor u? Meer informatie