• Loge De Getande Rand no. 222

    Loge De Getande Rand no. 222

Veritas vos Liberabit

De Getande Rand is een actieve Loge van Vrijmetselaren. Deze Loge komt, met uitzondering van de zomervakantie, iedere donderdagavond bijeen in Zwammerdam. De leden wonen grotendeels in de oostelijke Rijnstreek in de buurt van Alphen aan den Rijn, Bodegraven en Woerden.

Vrijmetselaarsloge ‘De Getande Rand’ uit Alphen aan den Rijn is ontstaan uit de Goudse Loge ‘De Waare Broedertrouw‘, onze Moederloge. Op 22 november 1958 zijn de Lichten van De Getande Rand ontstoken.

De loge bestaan uit ongeveer 30 leden, waarvan de meerderheid zich op donderdagavond vanaf 20:00 uur verzamelt in het logebouw, Molenstraat 10, in Zwammerdam. Je treft hier een gevarieerd gezelschap van mannen met verschillende culturele, religieuze en politieke achtergronden. De achtergrond en de leeftijd van onze leden zijn dus zeer verschillend – en dat is een van de kenmerken van de vrijmetselarij.

Wat we allemaal gemeen hebben is:

  • De wil om jezelf op geestelijk en/of spiritueel gebied verder te ontwikkelen;
  • De wens om dit in harmonie met anderen te doen;
  • De wetenschap dat er vele wegen zijn om verder te komen;
  • Het respect voor elkaars gevoelens en opvattingen;
  • Het respect voor iedereen ongeacht afkomst, opleiding, geloof, ras of overtuiging.

Door naar elkaar te luisteren, van elkaar te leren en als broeders met elkaar om te gaan wordt iedere avond in die Loge een belevenis die je niet graag zult missen.

De naam van de Loge, De Getande Rand, mag voor buitenstaanders wat vreemd aandoen, maar voor vrijmetselaren heeft het een bijzondere betekenis. Het slaat namelijk op de getande rand rond de geblokte vloer van veel Loges. De getande rand is symbool geworden voor het vertrouwen dat de leden in elkaar stellen en voor de geborgenheid van de Loge.

In de loop der jaren heeft Loge De Getande Rand vele omzwervingen gekend. In 2013 vond de Loge zijn onderkomen in de Remonstrantse schuilkerk uit 1636 in Zwammerdam waar de Open Loges (in de kerk) en de Comparities (in het bijgebouw) worden gehouden.

 

 

Veritas vos Liberabit