Geschiedenis

Een bekopte geschiedenis van de loge Arauna

Loge Arauna is ontstaan op initiatief van dertien leden van de Brielse Loge L’ Aurore.

Dit gebeurde in november 1986 toen zij formeel haar "constitutiebrief" (oprichtingsbrief) kreeg en daarmee de 281ste loge van Nederland werd. Het initiatief tot de oprichting werd vooral ingegeven door behoefte aan versterking van de Vrijmetselarij in de regio door ook op een andere avond dan de vrijdag (van de Loge L' Aurore) bij elkaar te komen. Hierdoor werd de groei van de Vrijmetselarij gevoed.

De loge is genoemd naar de Bijbelse dorsvloer van Arauna, een plaats waar vrede, liefde en eensgezindheid wonen. Met deze naam wordt ook het gemeenschappelijke streven van de loge weergegeven.

Met de onderscheidingskleuren rozerood en geel worden gewezen op bezinning en voorbereiding die nodig is voor een goede werkzaamheid van de leden der loge. Deze kleuren zijn tevens een verwijzing naar de historische achtergronden van de Vrijmetselarij in Brielle.

 

Open dagen 

Met de open dagen is een bezoek aan de Loge’s is interessant vanwege de geschiedenis, de inrichting van het gebouw met de werkplaats, de symboliek en het kennis nemen van het denken en handelen van de Vrijmetselaren

Nieuwstraat 23,  3231AK Brielle. 

Hoe te bereiken? Het Logegebouw ligt in de oude stadskern (noordelijk deel), vlakbij de havens (Maarland). De Nieuwstraat is een smal straatje dat parallel loopt aan de Voorstraat/Nobelstraat.