Geboren en getogen in Rotterdam woont Hans Hofstede (42) al vijftien jaar in het mooie Sneek. Na veel bijzondere banen te hebben gehad en werkgevers te hebben gediend, heeft hij zich in 2000 als trainer-consultant gevestigd, gespecialiseerd in verkoop- en managementvaardigheden. Na vijf jaar bij de Odd-Fellows, eveneens een broederschap, maakte hij in 2006 de overstap naar de vrijmetselarij. Die opereert volgens hem meer vanuit de kracht van het individu. In 2009 werd hij tot meester verheven.
Ook als je meester bent, blijf je leerling. Waarde meester, kunt u mij dat eens uitleggen?
Bescheidenheid is een deugd die ons allen past. De Meester is uitgeleerd en geeft les en opdrachten. De leerling is lerende en maakt fouten. Dat mag, je bent tenslotte lerende. De Gezel weet wat hem te doen staat en kan redelijk zelfstandig zijn ding doen. De meester....maakt ook nog steeds fouten (niets menselijks is hem vreemd) en leert elke dag van zijn omgeving. De Meester is niet alwetend en dus tegelijkertijd ook leerling. En dat blijft hij altijd...
De graden van leerling, gezel en meester worden ook wel eens de blauwe graden genoemd. Wat betekent dat voor u?
Ik moet zeggen, ik ben zeer terughoudend voor wat betreft eventuele modernisering van ritualen. Maar ik realiseer mij aan de andere kant dat ik mij er ook niet heel erg in verdiep. Er zijn inderdaad drie basisgraden, de blauwe graden. Daarnaast zijn er nog 33 graden in de verschillende stromingen (die ook geen geloofsovertuiging impliceren) maar wel bepalend voor de kleur van en binnen de vrijmetselarij zijn.
Waarmee houdt de meestergraad zich bezig?
De meester staat als het goed is boven de stof waardoor hij - in het bedrijfsleven zeg je met een helicopter-view - de zaken kan overzien. En dat is wat de meester doet, hij overziet en anticipeert op de dingen die komen gaan. Maar wel alles binnen zijn vermogen.
Is vrijmetselarij een levenshouding of geloof?
Voor mij is het een levenshouding en zeker geen geloof! Hoewel,... in de grondbeginselen erkennen wij wel een hogere macht. Alleen we omschrijven nadrukkelijk niet hoe die dan heet of in welke hoedanigheid die zich manifesteert. Dus als jij gelooft in de almachtige theedoek dan kan dat binnen de Vrijmetselarij!
Er zijn op deze aarde zeer veel vrijmetselaren zonder dat ze dat weten. Voor mij is Vrijmetselarij: respect voor de ander, open staan voor andere gedachten, meningen en overtuigingen. Een mens is een mens, met plus- en minpunten en zolang je in je hart goed bent ben je wat mij betreft vrijmetselaar!
Wat heeft de vrijmetselarij u gebracht?
Broederliefde in de meest uiteenlopende zin! Het is voor mij belangrijk om met anderen over bepaalde zaken te kunnen praten. Zaken die ik niet met iedereen kan en wil delen. Maar toch wil ik kunnen klankborden en toetsen of ik op het juiste pad zit. Zeker in mijn werk, ik heb geen directe collega’s of iets dergelijks, moet ik zo nu en dan moeilijke beslissingen nemen. Dan weet ik dat ik in de beslotenheid - wij spreken binnen de getande rand - van de broederschap vrijuit kan praten en er zeker van ben dat niemand daar met anderen over zal praten als ik dat niet wil. En soms heb ook ik hulp nodig van anderen en tot op heden heb ik die altijd gekregen.