woensdag 14 mei, 20 uur (deur open 19:30)
Arnhemsestraatweg 360, Velp
aanmelden: secretarisdeoudelandmerken@gmail.com
Het verlangen zichzelf beter te kennen, is zo oud als de mens zelf. Niet alleen wat betreft het waarom van zijn bestaan, maar ook zeer zeker wat betreft de zin van het leven. Er bestaan daardoor talloze opvattingen en visies over het leven. Dat heeft geleid tot verschillende wegen om zingeving te ontdekken en te beleven. De vrijmetselarij is er daar een van, al meer dan 300 jaar.
Maak kennis met de vrijmetselarij tijdens een lezing op 14 mei bij Loge de Oude Landmerken
“Het basisprincipe van vrijmetselarij als weg naar zingeving is eenvoudig en geldt als opdracht voor iedereen die deze weg wil bewandelen: ‘Ken Uzelve’. Door jezelf te kennen kun je meer uit het leven halen. Je wordt autonoom en vrijdenkend. Dat helpt je om een zinvollere rol te spelen in het creëren van een betere wereld en om de uitdagingen van die wereld beter aan te kunnen gaan”, aldus Loge De Oude Landmerken.
“Om vrijmetselaar te worden of te zijn, is het niet nodig om in een god te geloven. Wat wel wordt verwacht, is dat je een hoog moreel en ethisch beginsel in je leven hebt. Hoe immers kun je beter mens worden dan je eerder was zonder zo’n beginsel? Iedereen mag zelf bepalen wat dit hoge beginsel is. Het kan gaan om de verbindende kracht van de natuur, het hogere in jezelf, een geweten of een god. Wat het ook is, het is jouw keuze.”
“In de vrijmetselarij staat zelfkennis centraal. Je persoonlijke levensverhaal speelt een belangrijke rol. Door hierover na te denken, te schrijven en te praten, krijg je een duidelijker beeld van wie je bent, wat je heeft gevormd en welke stappen je nog gaat zetten. Om jezelf te (leren) kennen, biedt de vrijmetselarij drie unieke eigenschappen: rituelen, broederschap en wekelijkse bijeenkomsten.”
RITUELEN EN SYMBOLEN
“De vrijmetselarij is een inwijdingsgenootschap. Het kent daarvoor door traditie gevormde rituelen, waarin het herkennen, kennen en gebruiken van symbolen centraal staat. Je leert jezelf zien als een ruwe steen die bewerkt moet worden tot een kubieke steen, een bouwsteen die past in het grotere geheel van de wereld om je heen.”
“Iedere vrijmetselaar is vrij in het gebruik en de interpretatie van de symbolen. De vrijmetselarij is geen vaste leer met dogma’s; elke beoefenaar blijft vrij in zijn denken en doen. Wij voeren die rituelen niet iedere week op, maar eens in de ongeveer zes weken.”
BROEDERSCHAP
Vrijmetselarij is een broederschap. Mensen die voor de vrijmetselarij als zingevingsweg kiezen, noemen elkaar broeders. “Je vindt er mensen van verschillende opvattingen, leeftijden, overtuigingen, culturele achtergronden en opleidingsniveaus. Dat soort zaken doen er niet toe in de vrijmetselarij.”
“Tijdens je persoonlijke zoektocht naar zelfkennis, bieden deze uiteenlopende perspectieven essentiële spiegels voor reflectie en leren. Wat ons bindt, is de ambitie om onszelf te verbeteren. Onderling respect, ook voor andere ideeën, visies en opvattingen, is een kernwaarde in onze broederschap.”
www.vrijmetselarij.nl/deoudelandmerken/
www.vrijmetselarij-arnhem.org