Geschiedenis

Loge Industria is een relatief jonge loge die werd opgericht op 21 april 1970 door een aantal vrijmetselaren die aanvankelijk lid waren van de Heerenveense Loge “Ken U Zelven”. In de jaren daarvoor was er in Drachten een vrijmetselaarskring ontstaan vanuit die loge waar vrijmetselaars woonachtig in de omgeving van Drachten elkaar regelmatig troffen. Gedurende deze bijeenkomsten ontstond de wens om een eigen loge op te richten passend bij de ontwikkelingen van Drachten in die jaren.

Drachten ontwikkelde zich in die tijd van een plaats met hoofdzakelijk ambachtelijke activiteiten tot een industriestad vooral door de aanwezigheid van Philips. Hierdoor nam de bedrijvigheid toe en groeide het aantal bewoners snel van 10.000 in 1950 tot meer dan 40.000 in de jaren 70 waardoor behoefte ontstond aan meer eigen voorzieningen in Drachten. Er werd gekozen voor de logenaam “Industria” passend bij de dynamiek van die tijd.

De officiële opening van de loge werd verricht door de toenmalige grootmeester van de Nederlandse vrijmetselaarsorde op 21 april 1970 met een ceremonie in Heerenveen. Hoewel beide loges een eigen karakter en dynamiek kennen bestaat tussen de loges nog steeds een innige vriendschappelijke band.