Menu: La Vertu

Minimaliseren

In Nederland zijn ongeveer 6.000 vrijmetselaren.
Ze zijn lid van éen van de ca. 145 loges verenigd in een landelijke organisatie, de “Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden”.

In Leiden zijn er drie loges, waarvan La Vertu de oudste en grootste is.
La Vertu is opgericht in 1757 en heeft zich als enige Leidse vereniging uit de 18e eeuw kunnen handhaven. Met landelijk rangnummer 7 is zij één van de oudste loges van Nederland.
Aanvankelijk was La Vertu vooral een studentenvereniging. Dat is nu wel anders. Allerlei beroepsgroepen zijn vertegenwoordigd, van schilders tot ICT’ers en hoogleraren.

La Vertu is thans een moderne, levende en actieve vereniging, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
De leden komen wekelijks bijeen en wel dinsdags om 20.00 uur, behalve in de zomer (half juni tot eind augustus). Er zijn verschillende soorten bijeenkomsten:

  • die waarin een ritueel wordt opgevoerd: inwijding, bevordering of verheffing alsmede opening en sluiting van het werkjaar (in september resp. juni).
    Het is gebruikelijk dan in feestkleding bijeen te komen: rok of smoking;
  • die waarin iemand een inleiding houdt (‘bouwstuk’ genoemd) waarna meestal discussie volgt
  • jaarlijks zijn er dan nog enkele algemene ledenvergaderingen, waar o.a. de begroting wordt vastgesteld en bestuursleden worden gekozen.

Steeds is er ook plaats voor gezellig en informeel samenzijn.

La Vertu heeft ca. 50 leden. De leeftijd van de actievelingen is zowat gelijk verdeeld tussen de 30 en 80 jaar. 
Met broeders die vanwege hun gezondheid of conditie de bijeenkomsten niet meer kunnen bezoeken wordt actief contact onderhouden.

Bent u benieuwd geworden en een informatieavond bezoeken, dan kunt u contact opnemen met de Loge voorlichter: Chris Beresford (06-53224123).
--> Aanstaande informatieavond staat gepland op donderdag 21 november 2019, aanvang 20.00 uur. Wilt u zich bij voorkeur vooraf melden? Graag tot ziens!

Voor informatie over zaalhuur van ons logegebouw kunt u terecht op www.maconniekcentrum.nl
U kunt ook direct een mail sturen aan info@maconniekcentrum.nl