Minimaliseren

Vrijmetselaarsloges onderscheiden zich in Nederland door hun naam, rangnummer en kleur. Het eenvoudigste in het rangnummer. Hoe lager het nummer, hoe langer een loge bestaat.

La Vertu was er in de 18e eeuw vroeg bij en kreeg het rangnummer 7. Het was dus de zevende officiele Loge van vrijmetselaren in de Nederlanden.

De naam van een loge, in ons geval "De Deugd", heeft vaak het karakter van een motto. Je kunt het ook vergelijken met een wapenspreuk, een devies.

Bij La Vertu hangen de naam en logekleur nauw samen. Als je een lid van La Vertu ontmoet die maçonniek gekleed is, dan draagt hij op zijn borst een penning, die aan een lint hangt. Het gaat om het lint. De kleur van het lint. Deze kleur is van La Vertu en is celadon-groen. Celadon is de naam van de held in de17e eeuwse herdersroman L’Astrée, geschreven door Honoré d’Urfé.

astree

Dit boek was inde 17e en 18e eeuw zo populair dat iedereen wist wat de begrippen betekenden. de hoofdpersonen uit de roman moeten als allegorieën worden opgevat. Astrée (= stralende ster, tevens schone maagd) is de hoofdpersoon. Zij zal ooit op aarde terugkeren en een gouden tijdperk zal aanbreken. We moeten dat niet materialistisch opvatten maar als een situatie waarin vrede en rechtvaardigheid heersen. Maar vóór het zover is zal er nog wel het een en ander moeten gebeuren. De mensen zullen eerst deugdzaam moeten gaan leven.

Deugdzaamheid is niet een soort braafheid, maar morele en geestelijke grootheid die in het handelen t.o.v. je naasten tot uitdrukking komt. Dit idealisme heeft de stichters van loge La Vertu voor ogen gestaan. Celadon is de kleur van een speciaal soort Chinees aardewerk, die overigens kan variëren van helder grasgroen naar licht zeegroen.