Enter Title

Minimaliseren

Loge Assen plaatst bank langs Pieterpad in kader 250 jaar Vrijmetselarij
Met de plaatsing van een bank langs het Pieterpad op het Balloërveld is donderdagmiddag in Drenthe het startsein gegeven voor de viering van 250 jaar vrijmetselarij in Nederland. In gezelschap van leden van de Asser loge Moed en Volharding, de heer Bakker namens de organisatie van het Pieterpad, en enkele leden van de Emmer en Meppeler loges droeg de Asser voorzitter M. Assies de bank over aan de heer Postma van Staatsbosbeheer.
De groene bank met poten bestaande uit de twee belangrijkste symbolen van de vrijmetselarij, namelijk de passer en winkelhaak, naar ontwerp van Ir. Bob Groen, werd stevig verankerd langs een zandpad op de heide geplaatst. In totaal worden vier van deze banken langs het Pieterpad in Drenthe geplaatst, elkeen door de vier loges die Drenthe rijk is.

Reizen is namelijk ook  een thema dat  in de gebruiken binnen de vrijmetselarij steeds weer terugkomt. Ten tijde van de kathedralenbouwers reisden de vrije metselaren van werkplaats naar werkplaats om nieuwe ervaringen op te doen en zich meer te bekwamen in het bewerken van stenen beelden.

En zo wordt de link gelegd naar de moderne reiziger langs het Pieterpad die ter ontspanning zijn weg vindt door het veld. De banken moeten een plaats zijn om even uit te rusten zoals ook de vrijmetselaarsloges beogen onder andere een rustpunt te zijn in een hectische samenleving.

Al enkele eeuwen zijn vrijmetselaren actief in Nederland en met de oprichting 250 jaar geleden van de groot loge ( overkoepelend orgaan),vindt er een aantal festiviteiten plaats. Zo openen alle loges op zaterdag 7 oktober de deuren van hun verenigingsgebouwen.
Ook de Asser loge, die zelf recentelijk nog zijn  125-jarig bestaan vierde, houdt zaterdag aan de Esstraat 42 A Open Huis. Later in de maand wordt er in Meppel voor de Drentse loges een speciaal concert gegeven.

Bron: Asser Journaal, 05-10-2006