Text/HTML

Minimaliseren
Iedereen die geïnteresseerd is in vrijmetselarij kan op deze bijeenkomst een kijkje nemen. ,,We zijn een mannenloge”, vertelt Fred Zinsmeester. ,,Maar deze avond komt er ook iemand van de orde van de weefsters iets vertellen. Dat is een vrouwenloge. Daarnaast bestaan er binnen de vrijmetselarij ook nog gemengde loges.”

Voor veel mensen is de vrijmetselarij omgeven met geheimzinnigheid. ,,Dat komt mede doordat er bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog veel onjuiste verhalen werden verteld over de vrijmetselarij, door de bezetter. De grootmeester werd meteen door de bezetter opgepakt. De symboliek die we gebruiken maakt het voor veel mensen geheimzinnig. En mensen houden ook van geheimzinnigheid. Op Internet is echter alles te vinden over de vrijmetselarij.”

Tijdens de open avond wordt er informatie gegeven en kan een kijkje genomen worden in de werkplaats van de loge. ,,Wat we niet vertellen is hoe een initiatie in zijn werk gaat. Mannen die zich bij de loge aan willen sluiten moeten dat van binnenuit ervaren. Daarom vertellen we daar niks over.”

,,In de vrijmetselarij gaat het erom dat je met elkaar voorwaarden schept om je individueel te ontwikkelen en primair jezelf te leren kennen en je plek in de wereld. Omdat we niet met dogma’s werken, zal ieder lid van de vrijmetselarij een eigen inkleuring geven aan het begrip vrijmetselarij en zul je ook verschillende antwoorden krijgen op de vraag wat vrijmetselarij is. Want een ieder beleeft dat op een andere manier. Tijdens de open avond is er uiteraard gelegenheid tot het stellen van vragen.” De open avond begint om 20.00 uur. De ontvangst met koffie en thee is om 19.30 uur.

Artikel geplaatst door Marielle de Vries in het Gezinsblad op 7-05-13 12:47.