De sfeer in de Loge Acacia.

De sfeer in de Loge zal door eenieder anders worden ervaren. Enkele van de woorden die bijna iedereen zal kunnen gebruiken zijn: geborgenheid, warmte, geestelijk bijtanken, ontspannen, stijlvol, sociaal. De beschaafde en respectvolle wijze waarop wordt gecommuniceerd, maakt de Loge tot een plek waar het samenkomen op de dinsdagavond een vorm van onthaasten uit de drukke maatschappij wordt. Een moment om tot rust te komen. Maar ook om over je eigen gedachten en opinies eens na te denken. Te toetsen aan die van anderen.

Naast het bespreken van "serieuze" zaken heerst er in de loge een plezierige sfeer mede door de gesprekken tussen de zo verschillende leden.

De avond begint om 20.00 uur en rond 22.15 uur eindigt de formele bijeenkomst, waarna informeel wordt nageborreld. De laatste broeders zijn meestal voor middernacht vertrokken. Overigens is er de mogelijkheid om voorafgaand aan de comparitie wat te eten in het logegebouw. Het formele deel start dan om 20.00 uur.

Regelmatig worden door enkele leden bezoeken gebracht aan andere loges of komen gasten van andere loges bij de Loge Acacia langs. Dit heet visiteren: een visite afleggen.
Hoewel elke loge werkt volgens een overeengekomen Nederlands rituaal, waardoor een "eenheidsworst" zou kunnen ontstaan, is er voldoende ruimte in de ritualen om toch tot verschillen in karakter en sfeer tussen de loges te komen.
Dat maakt het bij elkaar op bezoek gaan (visiteren) zo interessant.
Ondanks zoveel overeenkomsten is elke loge uniek.